Rendkívüli szabályink a járványveszély időszakában

2020. szeptember 19.

2020. szeptember 1-től visszavonásig

Az összefoglaló az EMMI 2020. augusztus 17-én kiadott Intézkedési terv a 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről című kiadványának, valamint a kormány és az EMMI aktuális járványügyi rendelkezései alapján készült, a helyi körülményekre alkalmazva.
 

A Budai Rajziskola, mint oktatási intézmény, felelős minden diákja, tanára és hozzátartozóinak egészségi-járványügyi biztonságáért. Közösen kell megtennünk mindent annak érdekében, hogy csökkentsük a Covid-19 járvány terjedésének esélyét!

 • A legfőbb elvárásunk, hogy az intézménybe kizárólag egészségesen, tünetmentesen jöjjön mindenki! Enyhébb tünetek esetén is otthon kell maradni (hőemelkedés, köhögés, fejfájás stb.). Visszatérő allergiás betegség ismert tünetei mellett (köhögés, tüsszögés, orrfolyás) látogatható az iskola, de ez esetben még inkább ügyelni kell a cseppfertőzés megakadályozására.

 

 • Ha bárkinél felmerül a fertőzés veszélye (igazolt fertőzöttel való találkozás), illetve a koronavírus tüneteit észleli, erről értesíteni kell az Iskolát, és a fertőzöttség tisztázásáig minden esetben otthon kell maradni.
  Az elrendelt karantén estén be kell tartani a karantén előírásait, és csak orvosi igazolással lehet újra iskolába jönni.
 • Ha valaki az iskolában belázasodik, vagy egyéb Covid-19 fertőzöttségre utaló tüneteket mutat, akkor őt mindaddig elkülönítjük a csoporttól, amíg a megfelelő járványügyi intézkedések meg nem történnek. Minden esetben, haladéktalanul értesítjük a szülőket vagy az elérhető családtagokat.
 • A Budai Rajziskolában mindannyiunk egészségvédelme és a működőképességünk megőrzése érdekében a naponta, számtalan helyszínről, különböző közösségekből és munkahelyekről érkezők miatt is, az épületben mindenütt Kötelező A MASZK SZABÁLYOS VISELÉSE! (Kivételt a 12 év alatti gyermekek esetében lehet tenni.) Szabad térben, az iskola kertjében a maszkviselést mellőzni lehet.
 • 2020. október 1-től az iskolába érkező minden személy számára (külön felszólítás nélkül) KÖTELEZŐ a kihelyezett kézfertőtlenítő és az automatikus lázmérés alkalmazása. Az ismételt méréssel is alátámasztott hőemelkedés vagy láz visszajelzése esetén az adott személy nem léphet be az intézménybe.
  Az intézményben jelen lévő tanulók és dolgozók kiemelten fontos feladata a munkaközi vagy étkezés előtti alapos szappanos kézmosás.
 • Ügyelni kell a mosható maszkok fertőtlenítő mosására-vasalására, az egyszer használatos maszkok megfelelő cseréjére. A használaton kívüli maszkok tisztántartását egy-egy zacskó vagy pl. egy erre a célra használt szemüvegtok is segítheti.
 • A csoportos foglalkozásokon, órákon a lehető legnagyobb távolságot tartsuk egymástól – ezzel is csökkentve a cseppfertőzés esélyét.
 • Az együtt tanuló csoportok létszámát, a lehetőségek figyelembevételével mindenhol csökkentettük.
 • A többszöri fertőtlenítő takarítás elvégzésére – a napi takarítás mellett – napközbeni ügyeleti takarítót is alkalmazunk.
 • Iskolánk fenntartja és aktualizálja az előző tanévben sikerrel működtetett Discord oktatási felületet. Veszélyhelyzetben az OH utasításai szerint biztosítjuk az ún. hibrid oktatáshoz vagy a teljes online oktatáshoz szükséges technikai bázist.
 • Jó idő esetén folyamatosan, hideg időben pedig minden óraközi szünetben feltétlenül szellőztetni kell! A nyitott ablakok miatt, hűvösebb időben célszerű a megfelelő réteges öltözködéssel felkészülni a benti levegő lehűlésére.
 • A büfé rövidített munkaidőben működik, a távolságtartás a szabályait itt is kérjük betartani, a helyiségben csak a legszükségesebb ideig tartózkodjon mindenki, hogy a zsúfoltságot el lehessen kerülni. Az egyszer használatos eszközök csökkentése érdekében, és a biztonság kedvéért javasolt a saját bögre és evőeszközök használata.
 • A járványügyi korlátozások idején a szülőkkel való kapcsolattartásban az elektronikus formákat részesítjük előnyben.
 • A díjbefizetéseket, lehetőség szerint banki átutalással kérjük teljesíteni.
 • A kertbe való kijutáshoz, illetve az emeleti termekbe való visszamenetelhez a lépcsőházból nyíló alsó kerti kijáratot kérjük használni.
 • Az OH által kiadott újabb eljárásrend 2.13 pontja szerint: Szülő, kísérő nem léphet be az iskolába, csak az intézményvezető előzetes engedélyével, illetve kifejezetten szülők részére szervezett programon való részvétel céljából.” A járványveszélyre tekintettel, intézményvezetői engedéllyel a Budai Rajziskolába a szabadiskolai programokra érkező szülők, kísérők a beiratkozás vagy más ügyintézés idejéig az épületben tartózkodhatnak, illetve a 12 év alatti gyerekeiket elkísérhetik a földszinti recepcióig. Eltérő rendelkezésig az iskolaépületben várakozó szülők, kísérők kizárólag a kertben tartózkodhatnak.

Az intézménybe külsős látogatók is csak (szabályosan viselt) maszkban léphetnek be (érdeklődők, szállítók, postás, futár), és mindenki számára egyformán kötelező a kézmosás vagy kézfertőtlenítés.

 • Törekedni kell arra, hogy a mosdókban, a mellékhelyiségek előtereiben egyszerre csak maximum 2 fő tartózkodjon!
 • A rendezvényeinket kisebb csoportokra osztva, lehetőség szerint szabadtérben szervezzük, a belföldi kirándulások esetében gondosan mérlegeljük a kockázati tényezőket. 
 • A kertben vagy az utcai kijelölt dohányzóhelyen ugyanúgy fokozottan ügyelni kell a megfelelő távolság betartására. A Covid-19 fertőzések vizsgálata során megállapították, hogy a dohányzók körében magasabb a vírus okozta súlyos, életveszélyes állapotok előfordulása. A betegséget befolyásoló tényezőket vizsgáló tanulmányok kimutatták, hogy a dohányzás az immunrendszer, a légutak és a tüdőszövetek károsításával nehezíti a tüdő tisztító működését, amely a kórokozók eltávolítását szolgálja, s ezen hatások együttesen hátrányosan befolyásolják a légúti fertőző betegségek kimenetelét. A vírusfertőzések terjesztésében szerepe lehet a dohányzó által kilélegzett füstnek, az E-cigaretta használatakor kifújt aeroszolnak – szabadtéri környezetben is – ezért különösen javasolt a dohányzás csökkentése, abbahagyása, illetve a Covid-19 megelőzésével kapcsolatos távolságtartás, higiénés rendszabályok és a nemdohányzók védelméről szóló törvényben foglaltak betartása.
 • Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki maga vagy vele egy háztartásban élő hozzátartozója a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, az esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak tekintjük. Igazolt hiányzásnak tekintendő a hatóságilag előírt karantén időszaka is.

A fenti szabályok betartása, a járványhelyzetben tanúsított felelős magatartás mindenkitől áldozatot, nagyobb odafigyelést kíván, és esetenként kényelmetlenséggel is jár – de mindannyiunk érdeke, hogy az iskolakezdést követően el lehessen kerülni a koronavírus tömeges elterjedését.

Budapest, 2020. szeptember 19.

Lázár Zsuzsa 
intézményvezető 
BRI