Általános tájékoztató

Az összes mezőt kötelező kitölteni

Az üzenet küldése folyamatban van, kérem várjon...

A küldés sikerrel járt!

 • Művészeti szakmai oktatás – nappali és esti tagozaton – érettségi után

  ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ A 2024/2025. TANÉVBEN INDULÓ SZAKOKRÓL 

  4 0213 01 Képző- és iparművészeti munkatárs - 2 évfolyamos szakképesítés szakmairányai:

  • Művészeti szakmai oktatás – nappali és esti tagozaton – érettségi után

  MŰVÉSZETI GRAFIKUS / MŰVÉSZETI ÉS MÉDIAFOTOGRÁFUS / FESTŐ / ÖTVÖS

  Képzéseink áttekintő táblázata letölthető ITT

  Az OKJ képzéseket 2020-tól a szakgimnáziumokban felváltotta az ún. szakmai oktatás, amely az érettségit követően a választott szaktól függően a Budai Rajziskolában nappali időrendben és esti oktatási formában is megvalósítható.

  A képzés költsége

  A Budai Rajziskola, mint alapítványi fenntartású intézmény nonprofit jelleggel működik. A Szimultán Kortárs Művészeti Alapítvány az intézmény fenntartójaként a saját forrásaiból finanszírozza a képzés feltételeit. Az alapítványi iskolák számára engedélyezett, támogatott szakmai képzések működését az állami - pedagógus átlagbér alapú - támogatás segíti. A képzés feltételeinek biztosításához, fejlesztéséhez, a fenntartói célok, a művészetoktatás, tehetséggondozás feltételeinek biztosításához a résztvevők alapítványi hozzájárulása is szükséges.

   Az alapítványi hozzájárulás összege:

  nappali tagozaton - Művészeti grafikus és művészeti és médiafotográfus szak: 310 000,- Ft / félév

  esti tagozaton - Művészeti grafikus, művészeti és médiafotográfus, festő és ötvös szak: 220 000,- Ft / félév


  MIÉRT ÉPP A BUDAIBAN TANULJ?

  o   Iskolánk kizárólag képzőművészeti és design területre szakosodott művészetoktatási bázis

  o   A különböző szakok és képzési formák között szükség esetén az átjárás intézményen belül is biztosítható

  o   Vidéki diákjainknak (nappali tagozaton) segítséget tudunk nyújtani a kollégiumi elhelyezkedéshez

  o   A két évfolyamos időtartam biztosítja a széleskörű, megalapozott szakmai tudás elsajátítását

  o   Tanáraink a szakmai terület kiváló ismerői, elkötelezett művészetpedagógusok

  o   Az iskolában kis létszámú szakmai csoportokban, személyre szabott fejlesztést tudunk megvalósítani

  o   A képzés során a célzott segítségünknek köszönhetően az egyéni képességek széles spektruma bontakozik ki

  o   Diákjaink sikerrel pályáznak a hazai és külföldi művészeti egyetemekre

  o  Végzett tanulóink számára jó ajánlólevél a Budai Rajziskola, önálló szakmai munkát vállalhatnak, képzettségüket, sokrétű tapasztalataikat a szakmai körök és a megbízók elismerik

  KIKET VÁRUNK?

  Várjuk az érettségizett, továbbtanulni vágyó vagy dolgozó fiatalokat, felnőtteket, akik pályájukat a művészeti szakmák egyedi, kreatív területén képzelik el, akiknek célja a választott művészeti ág tervezői, alkotói szemléletének megismerése, a szakmai ismeretek és a szakmai gyakorlati tudás megszerzése. A képzés során megszerzett készségek, tapasztalatok felkészítik tanulóinkat a különböző hazai és külföldi művészeti egyetemek felvételi vizsgáira, illetve az önálló grafikus, fotográfus, ötvös, festő szakmai tevékenység megkezdésére.

  A szakmai képzés feltételei

  Az oktatás középfokú szakmai képzést nyújt a szakterületen dolgozni vagy továbbtanulni szándékozóknak. A nappali tagozatos képzésre abban az évben jelentkezhetnek, amelyikben még nem töltik be a 25 életévüket. Az esti tagozaton korhatár nélkül, munka, egyetemi tanulmányok mellett is vállalkozhatnak a kiválasztott szakma elsajátítására. Az évfolyamok szakonkénti csoportlétszáma 8-16 fő. A képzés az oktatásért felelős minisztérium rendeletben kiadott tanév rendjéhez igazodva, szeptember 1-től június közepéig tart.   

  Az iskolarendszerű nappali képzések hétköznapokon, heti 32-34 órában, az esti képzések heti 16 órában kerülnek megszervezésre.

  A képzés elméleti és gyakorlati órái egyaránt az intézményen belül zajlanak, szakmánként több művésztanár irányításával, mely a szakmai terület sokrétű megismerését biztosítja. 

  A művészeti grafikus, valamint a művészeti és médiafotográfus nappali képzés órabeosztása: hétfőtől - péntekig 9-17 óra között, az esti időrendű művészeti grafikus órabeosztása: hétfőtől-csütörtökig 16-20 óra közötti idősávban van. Az ötvös esti tagozatos képzés hétfő, kedd, szerda 16.30-20.30 óra közötti idősávban elérhető.

  Pályázat alapítványi kedvezmény igénybe vételére

  Kedvezményes alapítványi fenntartói támogatásra az idei tanévben is pályázatot hirdet a Szimultán Kortárs Művészeti Alapítvány. A pályázatot a jelentkezéssel egyidőben kell benyújtani.A pályázat célja elősegíteni az esélyegyenlőség érvényesülését a tehetséges fiatalok művészeti képzésben való részvételének támogatásával. 

  Pályázatra a jelentkezési lap letölthető INNEN

  Jelentkezési lap a képzésre letölthető innen: doc és pdf formátumban.