Budai Rajziskola rendkívüli szabályai

2021. november 19.

A JÁRVÁNYVESZÉLY IDŐSZAKÁBAN 
2021. november 20-ától módosításig vagy visszavonásig

 

A Budai Rajziskola, mint oktatási intézmény, felelős minden diákja, tanára és hozzátartozóinak egészségi-járványügyi biztonságáért. Közösen kell megtennünk mindent annak érdekében, hogy csökkentsük a Covid-19 járvány terjedésének esélyét!

A 2021. november 20-ától érvényes 633/2021. (XI. 18.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosításárólszóló Korm. rendelet felhatalmazása értelmében, a Budai Rajziskola döntése alapján az orrot és szájat eltakaró maszk viselése az iskola zárt tereiben (beltéren) kötelező!
Időszakosan mentesülhet a maszkviselési kötelezettség alól az óra időtartama alatt az oktatási tevékenységet végző, előadást tartó tanár, vagy a prezentáló diák, ha biztonságosan tartható a másfél méteres távolság. 
 
Az intézmény területén, a szolgáltatások igénybe vétele során mindenki számára kötelező a tájékoztatókban, útmutatókban, illetve a házirendben megfogalmazott, az egészség megőrzését célzó intézkedések betartása! Kérjük,hogy az épületbe lépve fordítsanak gondot a hőmérséklet ellenőrzésre (az iskolai előtérben), az alapos szappanos kézmosásra, kézfertőtlenítésre az első lehetséges helyszínen!
 
Legfőbb elvárásunk, hogy az intézménybe mindenki kizárólag egészségesen, tünetmentesen jöjjön!
 
Ha bárki, az alább felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, maradjon otthon:
-  a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés, tüsszögés;
- egyes betegeknél jelentkezhet fejfájás, izomfájdalom, orrfolyás, torokfájás, légszomj;
- íz- és a szaglásérzékelés zavara vagy elvesztése, a legújabb vírustörzsek az allergiához hasonló tüneteket is okozhatnak, illetve emésztőszervi panaszok – hányinger, hányás, hasmenés – is gyakrabban jelentkezhetnek.
Amennyiben ilyen tüneteket észlel magán, kérjük, haladéktalanul hívja fel háziorvosát és kövesse az utasításait.
 
Igazolt Covid-19 fertőzés esetén, távolmaradásáról az Iskolát értesíteni kell. A betegség levonulásáig senki ne jöjjön iskolába!Kérjük, maradjon karanténban, az orvos vagy járványügyi hatóság előírásainak megfelelő ideig, a hatósági karantén szabályai szerint!  Csak tünetmentesen lehet visszatérni.
 
Ha felmerül a fertőzés veszélye, ha valaki a koronavírus tüneteit észleli magán, kérjük, hogy ne látogassa az Iskolát, és értesítse az Iskolát a távolmaradásáról. Egyeztessen telefonon orvosával vagy egészségügyi szolgáltatójával! Kérjük, a további fejleményekről – pl. teszt eredmény – tájékoztassa az oktatási titkárát.
 
Ha szoros kapcsolatban volt igazolt Covid-19 beteggel, akkor ne látogassa az Iskolát, és kérjük, hogy erről tájékoztassa az oktatási titkárát. Egyeztessen háziorvosával és vonuljon karanténba. (Szoros kontaktnak számít az, aki nincs beoltva, vagy nem volt koronavírus fertőzött az utolsó 6 hónapban – tehát általánosságban az, akinek nincs érvényes védettségi igazolványa – és maszk viselete nélkül töltött együtt zárt térben legalább 15 percet koronavírus fertőzött személlyel.) Ha Ön nem számít szoros kontaktnak, nincs teendője. Nem szükséges karanténba vonulnia és az Iskolát is látogathatja.
 
COVID-19 fertőzésről szóló távolmaradást, illetve az igazolást (szakképzés és alapképzés esetén) emailben az képzési területéért felelős oktatási titkárnak kérjük elküldeni (kollarik.marianna@budairajziskola.hu, szombathelyi.reka@budairajziskola.hu, dombi.tunde@budairajziskola.hu).
Az orvosi igazolás benyújtása később is intézhető.
  • Ha valaki az iskolában belázasodik, vagy egyéb Covid-19 fertőzöttségre utaló tüneteket mutat, akkor mindaddig elkülönítjük a csoporttól, amíg a járványügyi intézkedések meg nem történnek. Minden esetben, haladéktalanul értesítjük a szülőket vagy az elérhető családtagokat. Igazolt fertőzés esetén az Iskoláknak értesíteniük kell a Járási Hivatalt és a minisztériumot.
  • A bejáratnál elhelyezett automata hőmérsékletmérő napi használata pedig minden belépőnek ajánlott. A méréssel, illetve az ismételt méréssel is alátámasztott hőemelkedés vagy láz visszajelzése esetén az adott személy nem léphet be az intézménybe.
  • A csoportos foglalkozásokon, az órákon a lehető legnagyobb távolságot tartsuk egymástól – ezzel is csökkentve a cseppfertőzés esélyét. Jó idő esetén folyamatosan, hideg időben pedig minden óraközi szünetben feltétlenül szellőztetni kell! A nyitott ablakok miatt, hűvösebb időben célszerű réteges öltözködéssel felkészülni a benti levegő lehűlésére. Törekedni kell arra, hogy a mosdókban, a mellékhelyiségek előtereiben egyszerre maximum 2 fő tartózkodjon!
  • Az első emeleti, automatákkal ellátott étkező – és más közösségi terekben is kérjük betartani a távolságtartás a szabályait, lehetőség szerint a zsúfoltság elkerülésével. Az egyszer használatos műanyag eszközök csökkentése érdekében, és a biztonság kedvéért javasolt a saját bögre és evőeszközök használata.
  • A járványhelyzetben a szülőkkel való kapcsolattartást illetően az elektronikus formákat részesítjük előnyben. A díjbefizetéseket, lehetőség szerint banki átutalással kérjük teljesíteni.
  • A kertben vagy az utcai kijelölt dohányzóhelyen is fokozottan ügyelni kell a megfelelő távolság betartására. A Covid-19 fertőzések vizsgálata során megállapították, hogy a dohányzók körében magasabb a vírus okozta súlyos, életveszélyes állapotok előfordulása. Köztudott, hogy a dohányzás az immunrendszer, a légutak és a tüdőszövetek károsításával nehezíti a tüdő tisztító működését - amely a kórokozók eltávolítását is szolgálja. A vírusfertőzések terjesztésében szerepe lehet a dohányzó által kilélegzett füstnek, az E-cigaretta használatakor kifújt aeroszolnak – szabadtéri környezetben is – ezért különösen javasolt a dohányzás csökkentése, még inkább az abbahagyása, illetve a Covid-19 megelőzésével kapcsolatos távolságtartás, higiénés rendszabályok betartása.
  • A tanuló iskolai hiányzását igazoltnak tekintjük, ha maga vagy vele egy háztartásban élő hozzátartozója a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek vagy az immunszupprimált állapota miatt hiányzik (erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja). Ezen túl csak alapos indokkal igazolhatja a szülő a hiányzást. Az erre vonatkozó kérelmek elbírálásakor az igazgatónak mérlegelési jogköre van.
A fenti szabályok betartása, a járványhelyzetben tanúsított felelős magatartás mindenkitől áldozatot, nagyobb odafigyelést kíván, és esetenként kényelmetlenséggel is jár – de mindannyiunk érdeke, hogy az iskolakezdést követően el lehessen kerülni a koronavírus tömeges elterjedését.
 
Lázár Zsuzsanna Borbála
ig. / Budai Rajziskola