Program

NYÁRI PROGRAMOK Budai Rajziskola | Vizuális Kultúráért Alapítvány

A heti beosztás letölthető innen.

PROGRAMFÜZET

 

JELENTKEZÉSI LAP - napközi
 
Fontos tudnivalók, részvételi feltételek:
A meghirdetett programok indításának legkisebb létszáma 6 fő. A felvétel, a jelentkezések sorrendjében történik.
A nyári programjainkra kitöltött jelentkezési lap leadásával és a heti bérlet egy összegben történő megvásárlásával lehet beiratkozni személyesen az Iskola recepcióján. Napijegy, a foglalkozások tematikus felépítése miatt, kizárólag a 13 400 Ft-os bérlettel látogatható, 3 órás programokra váltható. Napijegy ára: 3300 Ft/alkalom (1100 Ft/óra). 
Az esetleges hiányzások a program részvételi díját nem csökkentik. A bérletek névre szólóak, azokat másra átruházni nem lehet. Az Iskola rajztermeiben található rajztáblák szabadon használhatóak. A2-es rajzlapok vásárlására – a 14+ korosztály számára – a recepción van lehetőség (50-200 Ft/db).
A rajzórákhoz alapvető eszközigény: puha ceruza, radír; a festő programokhoz: vizes bázisú festékek, (az olajfestéshez szükséges saját eszközökről érdeklődjön a recepción) ecset, maszkoló illetve festőszalag.
A programok indokolt visszamondása esetén – minimum 1 nappal a kezdés előtt, a szabad férőhelyek függvényében – lehetőség van más időpontra és/vagy programra átjelentkezni. Befizetett program lemondásakor a program díjának 90%-át tudjuk visszafizetni.
A jelentkezési lap aláírása a részvételi feltételek elfogadását jelenti. Jelentkezési lap elérhető az Iskola recepcióján, vagy kérésre e-mail-en előzetesen megküldjük. Áfás számla igényét a díjak befizetésekor kérjük jelezni. Átutalással kapcsolatosan kérje recepciós munkatársunk segítségét. 
Dombi Tünde – dombi.tunde@budairajziskola.hu, +36 1 355-0341
 

RÉSZLETES PROGRAM:

Felvételi előkészítők

1. Vigyázz, kész, RAJZ! – intenzív rajzi felvételi előkészítő (16+) A felvételi eredményességét te se bízd a véletlenre! Kihagyhatatlan ábrázolási gyakorlatok leendő formatervezőknek, grafikusoknak, építészeknek, tárgytervezőknek. 
 
Vezetik: Kemény Péter a MOME tanára és Füzes Gergely festőművész | június 6-9. (4 napos)
Kemény Péter és Appelshoffer Péter festőművész | június 12-16.
Kemény Péter és Füzes Gergely festőművész | június 19-23.
Lelkes A. Gergely festőművész | június 26-30.
17-20h
Részvételi díj: 13 400 Ft / hét / 5x3 óra | 10 720 Ft / 4 nap 
 
2. Plasztika – a kézzelfogható valóság (15+)
Portré, figura és relief (dombormű) mintázása agyagból. Kreatív, konstrukciós feladatok a tárgyalkotó, építész, grafika szakokra jelentkezőknek és más kalandvágyóknak.
 
Vezeti: Egri Zoltán ötvösművész
Június 6-9. (4 napos) | június 12-16. | 17-20h
Részvételi díj: 13 400 Ft / hét / 5x3 óra | 10 720 Ft / 4 nap
 

Napközis programok

Egész napos program szívesen rajzoló kisiskolásoknak, alkotó játékkal, úszással, hetente más-más tematikával 8:30-tól‑17:00-ig (min. 8 fő / 7-12 éves korig). Itt biztosan senki nem unatkozik majd! Színes, változatos programsorozatot kínálunk gyerekeknek, minden nap máshová kirándulunk: a Budai Vártól a Margitszigetig. Állatparkokba és kiállításokra látogatunk, rajzolunk minden helyszínen. Ebéd után játékos alkotó foglalkozásokat tartunk. Az úszás minden délután a MOM Sportközpont uszodájában, helyi edző vezetésével zajlik. A gyerekeket délután, az uszoda előterében adjuk át a szülőknek. (MOM Sport: XII. Csörsz u. 14-16.)
A napközi részvételi díja: 29 000 Ft / hét
A részvételi díj tartalmazza a belépőket, foglalkozásokat, rajzeszközöket, rajztömböt, anyagköltséget, az ebédet és az uszodai foglalkozásokat is.
 
1. Mágikus állatok | június 19-23.  
Vezetik: Ulrich Sára tervezőgrafikus és Varga Klaudia fotográfus
Keressük meg Budapest rejtőző állatfiguráit, a várost színesítő kincseket. Kirándulásaink során különféleképpen ábrázolt létező és képzeletbeli lényeket gyűjtünk. Mindenféle varázslatos képi és alkotó eszközzel rabul is ejthetjük őket.
 
2. Kreatív bogarászás | június 26-30.
Vezetik: Morvay Zsófia és Morvay Anna tervezőgrafikusok
Legyél velünk bogaras egy hétig! Tudod-e, milyen állatok vesznek körül a kiskutyádon vagy a cicádon kívül? Vegyük nagyító alá a parányi 6, 8 és többlábú lényeket ahogy hálót fonnak, mézet gyűjtenek, virágföldet javítanak körülöttünk. Megfigyeléseink, bogaras mesegyűjtés és órai vázlatok alapján ragasztva, festve, színezve készítünk rovarhatározót és fantázia-ízeltlábúakat.
 
3. Csodakert | július 3-7.
Vezetik: Kollárik Marianna és Szabó Fruzsina textiltervező
A természet, a növények képzelt és valóságos csodái képekben, mintatervezés, illusztráció, papírmunkák különféle művészeti és kulturális előképek és fantáziánk alapján.
 
4. Kultúrák kapuja | július 10-14.
Vezetik: Herényi Blanka és Révész Eszter textiltervezők
Utazás távoli és közeli kultúrák és korok között ceruzával, vázlatfüzettel és sok izgalmas feladattal. Képzeletben távoli tájakra, ismeretlen vidékekre utazunk (Margitszigeti japánkert, Hopp Ferenc Kelet-ázsiai és Néprajzi Múzeum, török fürdő, Gül baba türbéje) és körbenézünk a jelenben, a modern korban is (MÜPA, Bálna, Vasarely Múzeum).
 
5. Madártávlat | augusztus 21-25.
Vezetik: Lengyel Anna tervezőgrafikus és Tóth Krisztina
Messze-messze, kékhatáron... a madarak számára a táj megnyugtató világgá törpül. A színpompás madarak szárnyán mi is izgalmas utazást teszünk. Megfigyeljük a távoli vidékeket, követjük a folyók irányát, dombokon, réteken át repülünk körbenézünk a városokban, s persze a legérdekesebb látnivalókat le is rajzoljuk.
 
6. Víz alatti világ | augusztus 28-31. (A 4 napos program részvételi díja: 23 200 Ft)
Vezetik: Balázs Marianna fémműves formatervező és Furulyás Barbara grafikusművész
Mi történhet az ismeretlen kék mélységben? A nyár vége felé elképzelt utazások, nyaralások élményeinek meséjét alakítjuk. A vizek csodálatos élővilága, a látvány és az elképzelt történetek megjelennek képekben, rajzban és térben  sokféle formában, úgy, ahogyan csak mi láthatjuk.
 

Színes programok gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek

1. Rajz-festés – 1 beállítás 5 technika (15+)
Mit árulnak el magukról a tárgyak, hogyan ragadhatjuk meg a beállítás lényeges elemeit? Végre lesz időnk a látványt alaposan megfigyelni és a többféle ábrázolási technika kifejezési lehetőségeit megismerni! Akár több szemszögből is közelíthetünk majd egyazon beállításhoz.
Vezeti: Lelkes A. Gergely festőművész
Június 12-16. | 17-20h
Részvételi díj: 13 400 Ft / hét / 5x3 óra
 
2. Kalligráfia – csak játék és mese (8-15 éves korig)
Szépen írni nem csak egyenes vonalak között lehet, s a betűket sem csak ceruzával, hanem sok más módon is létre lehet hozni. Papírkivágással, nyomdával, ecsettel, az ujjainkkal, botokkal, homokkal, pemzlivel és anya fésűjével, de akár még cseresznyével is. Csalafinta mesékhez, költeményekhez készítünk betűkből álló illusztrációkat, grafikákat! Zene és felolvasás is lesz, csak úgy, mint tavaly nyáron!
Vezeti: Borsa Aliz betűtervező
Június 19-23. | 10-13h
Részvételi díj anyagköltséggel: 15 200 Ft / hét / 5x3 óra
 
3. 3D grafika világa (10-14 éves korig)
Ez nem boszorkányság! Kedvenc hőseid térhatású alakját most magad is létrehozhatod. Képek, figurák 3D-s változatait, különféle anyaghatásokkal, gazdag felületekkel mozgásban is ábrázolhatod a Maxon Cinema 4D grafikai program segítségével.
Vezeti: Gadácsi Tibor szaktanár
Június 19-23. | 10-13h
Részvételi díj: 17 500 Ft / hét / 5x3 óra
 
4. Ékszermágus (12-15 éves korig)
Megismerheted az ötvösség alapjait, az ékszerkészítési technikákat, a szerszámok használatát. A fém csodálatos lehetőségei várnak rád egy dinamikus héten, ahol megalkothatod a saját ékszereidet.
Vezeti: Gera Noémi ötvösművész
Június 19-23. | 10-14h
Részvételi díj anyagköltséggel: 25 800 Ft / hét / 5x4 óra (max. 9 fő)
 
5. Rajz, vonaltól a foltig (12+)
Rajz kezdőknek és haladóknak, felfedezőknek és újraalkotóknak. A megfigyelés pontosságától az ábrázolás képi eszközeinek megtalálásáig.
Vezeti: Breznay András festőművész
Június 19-23.  | augusztus 21-25. | 10-13h
Részvételi díj: 13 400 Ft / hét / 5x3 óra
 
6. Festés a szabadban (12+)
A modell és a kert színeinek ábrázolása újszerű összefüggésekben. Vizesbázisú festékek (tus, akvarell, tempera, akril stb.) technikai lehetőségeinek és a festőeszközök eddig, talán ismeretlen tulajdonságainak megismerése.
Vezeti: Füzes Gergely festőművész
Június 19-23. | június 26-30. | 10-14h
Részvételi díj: 17 500 Ft / hét / 5x4 óra
 
7. A rajzolás alapjai (14+)
A VONALTÓL A TÓNUSOKIG / A valós tér érzékeltetése a rajzon. Látvány átírása, elképzelt tér, csalóka térhatások. Hogyan lesz a látványból kép? Képkivágás, arányok, izgalmas részletek, kísérletek ceruzával és színes technikákkal.
Vezeti: Kováts Borbála képzőművész | június 19-23. | 17-20h
            Donnák János képzőművész | július 3-7. | 17-20h
Részvételi díj: 13 400 Ft / hét / 5x3 óra
 
8. Kalligráfia – a szépírás művészete (18+)
A betűtörténettel induló gyakorlati foglalkozásokon egy közösen kiválasztott időszak írásmódjáról és annak kortárs felhasználási lehetőségeivel kísérletezünk (római kapitális, textúra (kódexbetű), unciális/félunciális, reneszánsz kurzív, klasszicista, spencerian és copperplate valamint modern script). Előírt mintalapok és elkészült példák segítik a tanulási folyamatot.
Vezeti: Borsa Aliz betűtervező
Június 19-23. | 17-20h
Részvételi díj anyagköltséggel: 15 200 Ft / hét / 5x3 óra
 
9. Megbolondított ékszerek (16+)
Fa, kő, beton, műanyag, textil, viasz, papír és még számtalan anyag lehet az ékszer anyaga vagy kiegészítője. Hogyan válnak ezek az anyagok az ékszer szerves részévé, hogyan lehet a fémhez illeszteni? tt a lehetőség, hogy ötvöstechnikák segítségével gyönyörű, különleges anyaghasználatú ékszereket alkossunk. (Kedvenc alapanyagodat hozd magaddal!)
Vezeti: Gera Noémi ötvösművész
Június 19-23. | 17-20h
Részvételi díj anyagköltséggel: 19 300 Ft / hét / 5x3 óra (max. 9 fő)
 
10. Titkos kert (7+)
Kalandozás valóságos és képzeletbeli kertek makro- és mikrovilágában. Színes, jókedvű alkotómunka kisiskolásoknak.
Vezeti: Fábián Noémi képzőművész, a MOME tanára
Június 26-30. | 10-13h
Részvételi díj: 13 400 Ft / hét / 5x3 óra
 
11. Középkori kalandozás (10+)
Képzeletbeli látogatás egy gótikus kastélyba. Újraalkotjuk az udvari bolondok tarka öltözékét, csörgősipkáját, felemás maszkját. Elkészítjük középkori lovagjaink látványos címerét és zászlóját. Megrajzoljuk a kastély toronyszobájának titokzatos, sárkányos üvegablakát. Megtervezzük a királylány báli öltözetét, és a hetedhét országra szóló menyegző meghívóját is.
Vezeti: Füleki Zsuzsa képzőművész
Június 26-30. | 10-13h
Részvételi díj: 13 400 Ft / hét / 5x3 óra
 
12. Mozgóképi alapismeretek / videó-lánc (14+)
A kurzus, a szkeccsfilmek világából merítve kínál bevezetést a mozgóképkészítés alapismereteibe. Felvételtechnikai alapozó és világítási alapismeretek, vágás, Adobe Pr használata, ötletfejlesztés, kreatív gyakorlatok, egyéni és csoportos stábmunka.
Vezeti: Pálfalusi Attila Viktor médiatervező művész
Június 26-30. | 10-13h és 16-19h
Részvételi díj: 17 500 Ft / hét / 5x3 óra
 
13. 3D (14+)
3D modellezés a Maxon Cinema 4D számítógépes programmal. Gyors és könnyen kezelhető alkalmazás a magas szintű, sokféle felhasználási lehetőséget nyújtó 3D grafikák készítésére.
Vezeti: Gadácsi Tibor szaktanár
Június 26-30. | 17-20h
Részvételi díj: 17 500 Ft / hét / 5x3 óra
 
14. Ízek, illatok, felületek (14+)
Stílus- és ábrázolástechnikai gyakorlatok. Tárgyak, anyagi minőségek, felületek, fizikai állapotok ábrázolásának lehetőségeit és funkcióit tanulmányozzuk képalkotói folyamatokban. Az érzékszerveinkkel észlelt tulajonságok (anyag, állag, állapot, / tapintás, ízlelés, szaglás) felerősítésének vizuális lehetőségeit keressük.
Vezeti: Fábián Noémi képzőművész, a MOME tanára
Június 26-30. | 17-20h
Részvételi díj: 13 400 Ft / hét / 5x3 óra
 
15. Lettering – betűrajz (16+)
A kalligráfiával ellentétben, a lettering nem a betű írásával, hanem a betűk megrajzolásával foglalkozik. Hogyan lehet egy szó jelentését vizuálisan megfogalmazni, csak a szóban szereplő betűket felhasználva? A tervezőgrafikai érdeklődésű, esetleg kalligráf alapokkal rendelkező résztvevőkkel a logótervezés, egyedi feliratkészítés, sokszorosíthatóság, matricakészítés témáit érintjük.
Vezeti: Borsa Aliz betűtervező
Június 26-30. | 16-20h
Részvételi díj anyagköltséggel: 20 200 Ft / hét / 5x4 óra
 
16. Képregény, illusztráció (8-14 éves korig)
Viasz, olajpasztell, anilin, akril, hypo, áttetsző fólia, gumimaszk és más anyagok, valamint eszközök a manuális illusztráció szolgálatában.
Vezeti: Pálfi György grafikus, a MOME tanára
Július 3-7. | 10-13h
Részvételi díj anyagköltséggel: 15 200 Ft / hét / 5x3 óra
 
17. Képkészítés – másképp (10+)
Az izgalmas ötletekkel tűzdelt foglalkozáson új lehetőségekkel gazdagítjuk a képkészítés eszköztárát. Mitől lesz jó a kép, hogyan lehet egyedi megoldásokat találni egy hétköznapi téma feldolgozásához?
Vezeti: Füleki Zsuzsa képzőművész
Július 3-7. | 10-13h
Részvételi díj: 13 400 Ft / hét / 5x3 óra
 
18. Rajzolás látvány után (12+)
A valós tér érzékeltetése a rajzon. Látvány átírása, elképzelt tér, csalóka térhatások. Hogyan lesz a látványból kép? Képkivágás, arányok, izgalmas részletek, kísérletek ceruzával és színes technikákkal.
Vezeti: Kováts Borbála képzőművész | július 3-7. | augusztus 28-31. (4 napos) | 10-13h
            Füleki Zsuzsa képzőművész | július 10-14. | 10-13h
Részvételi díj: 13 400 Ft / hét / 5x3 óra | 10 720 Ft / 4 nap
 
19. Kreatív vizuális napló (14+)
Hasznos volna megőrizni a délelőtt ragyogó színeit a villamos ablakán, egy jó receptet, vagy egy álom különleges hangulatát! Hogyan lehet frissen rögzíteni a mindennapos történéseket? Ha velünk tartasz, megalkothatod az igényeid szerinti, kreatív vázlatfüzetedet.
Vezeti: Morvay Zsófia tervezőgrafikus
Július 3-7. | 10-13h
Részvételi díj: 13 400 Ft / hét / 5x3 óra
 
20. Olajfestés – a formák szeretete (14+)
Az alapformák megfestése közben megismerhetjük a kubizmus stílusát és irányzatait. A program célja, hogy az egyszerű formák törvényszerűségeinek ismeretében az organikusabb formákat is képesek legyünk megfesteni.
Vezeti: Breznay András festőművész
Július 3-7. | július 10-14. | 10-14h
Részvételi díj: 17 500 Ft / hét / 5x4 óra
 
21. Adobe Illustrator (14+)
A modern grafikai tervezésnek mára már elengedhetetlen kelléke az Adobe Illustrator. Ismerkedj meg ennek a profi vektoros programnak az alapjaival és lehetőségeivel, rajzolj és tervezz 2D-ben (vagy akár 3D-ben)!
Vezeti: Gadácsi Tibor szaktanár
Július 3-7. | 16-19h
Részvételi díj: 17 500 Ft / hét / 5x3 óra
 
22. Könyvkötés (16+)
Egyedi vázlatkönyvet, naplót készítünk, papírral és bőrrel kötve, számtalan ötlettel kiegészítve.
Vezeti: Pálfi György grafikus, a MOME tanára
Július 3-7. | 17-20h
Részvételi díj anyagköltséggel: 15 200 Ft / hét / 5x3 óra
 
23. Fénypont – fotótábor (8-14 éves korig)
Ne a négy fal között teljen a szünidő! A táborban a fotogrammal, camera obscurával, a fotografikus árnykép-készítéssel és más analóg technikákkal ismerkedhetsz. Játszunk a fénnyel, fotópapírral, ollóval, ragasztóval, az analóg fotográfia egyszerű eszközeivel és nyersanyagaival.
Vezeti: Illés Barna fotográfus
Augusztus 21-25. | 10-13h
Részvételi díj anyagköltséggel: 19 300 Ft / hét / 5x3 óra
 
24. Ékszerkészítés (14+)
Ismerkedés az ötvösség alapjaival, ötvös technikákkal. Ékszerek, apró használati tárgyak készítése fémek és természetes anyagok felhasználásával.
Vezeti: Balázs Marianna fémműves formatervező
Augusztus 21-25. | 10-14h
Részvételi díj anyagköltséggel: 25 800 Ft / hét / 5x4 óra (max. 9 fő)