Programok

Az összes mezőt kötelező kitölteni

Az üzenet küldése folyamatban van, kérem várjon...

A küldés sikerrel járt!

 • Elérhető a Budai Rajziskola 2022-es nyári programja!

   
  Programjainkat május 30-ától július 8-áig és augusztus 22-26. közötti időszakban szervezzük.
   

  A heti beosztás letölthető: INNEN

   
  JELENTKEZÉSI LAP -- napközi -- letölthető: doc  pdf
  JELENTKEZÉSI LAP letölthető:  doc  pdf
   
   
  Kérjük, hogy a jelentkezési lapot olvashatóan kitöltve és aláírva küldjék vissza a dombi.tunde@budairajziskola.hu címre, valamint a foglalkozások díját lehetőség szerint átutalással, előre rendezzék. Az átutalás részleteivel kapcsolatban ugyanezen az e-mail címen tudnak felvilágosítást kérni.
  A feltüntetett, bruttó árak 1 hétre, azaz 5 alkalomra vonatkoznak (kivéve ha az adott programnál ettől eltérő időtartamot jelzünk). A programok indításának legkisebb létszáma 6 fő, és a tervezett legnagyobb csoportlétszám a foglalkozástól függően 12-15 fő. A felvétel a jelentkezések sorrendjében történik; jelentkezésnek a jelentkezési lap kitöltése és a részvételi díj befizetése minősül. 
  A programok korosztályi besorolása iránymutatásul szolgál.
   
   

  RÉSZLETES PROGRAM

   

  •  Felvételi előkészítők

   
   
  1. Vigyázz, kész, RAJZ! – intenzív rajzi felvételi előkészítő (16+)
  A felvételi eredményességét ne bízd a véletlenre! Kihagyhatatlan ábrázolási gyakorlatok leendő formatervezőknek, grafikusoknak, építészeknek, tárgytervezőknek.
  Vezetik: Kemény Péter a MOME tanára és Füzes Gergely festőművész | május 30-június 3. | június 7-10. (4 napos hét)
  Kemény Péter és Appelshoffer Péter festőművész | június 13-17.
  Kemény Péter és ... | június 20-24.
  Kemény Péter és Lelkes A. Gergely festőművész | június 27-július 1.
  Részvételi díj: 18 600 Ft / hét / 5x3 óra (4 napos hét: 14 900 Ft) | 17-20h
   
   
  2. Plasztika – a kézzelfogható valóság (15+)
  Portré , figura és relief (dombormű) mintázása agyagból. Kreatív, konstrukciós feladatok a tárgyalkotó, építész, grafika szakokra jelentkezőknek és más kalandvágyóknak.
  Vezeti: Egri Zoltán ötvösművész
  május 30-június 3. | június 7-10. (4 napos hét) | 17-20h
  Részvételi díj: 18 600 Ft / hét / 5x3 óra (4 napos hét: 14 900 Ft)
   
   
  3. Tervezőgrafikai gyakorlatok (16+)
  Mit jelent a grafikai tervezés? Bepillanthatsz a tervezőgrafika szakmai alapjaiba, gondolkodásmódjába, megismerkedhetsz a grafika, a képi ábrázolás és az illusztráció néhány izgalmas eszközével. Ajánljuk a nyári kurzust művészeti iskolába felvételizőknek tervezői feladatok gyakorlásaként, pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak a szakmával való ismerkedésként. Minden nap egy-egy új grafikai feladattal és látványos technikával ismerkedhetsz meg!
  Vezeti: Ulrich Sára tervezőgrafikus
  június 20-24. | 16-19h
  Részvételi díj: 22 000 Ft / hét / 5x3 óra
   
   
  •  Napközis programok

   
  JELENTKEZÉSI LAP -- napközi -- letölthető: doc  pdf
   
  Egésznapos program szívesen rajzoló kisiskolásoknak, alkotó játékkal, hetente más-más tematikával 8:30–17:00 óráig (min. 8 - max. 20 fő / 7-12 éves korig). Itt biztosan senki sem unatkozik majd! Színes, változatos programsorozatot kínálunk kirándulásokkal: a Budai Vártól a Margitszigetig. Állatparkokba és kiállításokra látogatunk és rajzolunk minden helyszínen, ebéddel, tízóraival és uzsonnával. Délután játékos, alkotó foglalkozásokat tartunk.
   
  A napközi részvételi díja: 42 000 Ft / hét | 2 napos hét 18 000 Ft. A részvételi díj tartalmazza a belépőket, foglalkozásokat, rajzeszközöket, rajztömböt, anyagköltséget és a napi 3 x-i étkezést is.
   
   
  1. Víz alatti világ | június 16-17. | 2 napos hét
  Vezetik: Morvay Zsófi és Balla Lajos
  Vegyük fel búvárszemüvegünket és merüljük el a lágy folyókban, patakokban, tavakban, rejtélyes óceánokban. Tárjuk fel történeteiket, hogy különleges élővilágokkal és eddig felfedezetlen élőlényekkel ismerkedjünk meg. Izgalmas utunk során váratlan kincsekre lelünk - a víz alatti világban bármi megtörténhet!
   
  2.  Mesélő házak | június 20-24. 
  Vezetik:
   Morvay Zsófia és Pálos Emma
  Kalandos ösvényeken járva megismerkedünk a körülöttünk lévő házak titkos történeteivel, sokszínűségükkel. Kiderítjük, miről árulkodik egy-egy épület, kik lakhattak benne, milyen mesés történeteket rejthetnek falai. Délutánonként a meseházak építészeivé válunk, megalkotjuk saját világunkat és létrehozzuk képzeletbeli házikóinkat.
   
  3. Animáció kicsiben| június 27-július 1.
  Vezetik: 
  Balla Lajos
  Hogyan kelnek életre a saját rajzaink, kedvenc figuráink? Milyen fázisok szükségesek az animációsfilmek létrehozásához? Sok ötlettel és elmélyült alkotómunkával készülhetnek el a rajzfilmek karakterei, storyboard-jai, rövid mozgóképei.
   
  4. Kavalkád-csodakertek | július 4-8.
  Vezetik:
   Pálos Emma és Iványi Beáta
  A héten bejárjuk a város izgalmas kertjeit, parkjait, s közben a rejtett részleteket sem hagyjuk figyelmen kívül. Megfigyeljük mik élnek a fákon, a bokrok mélyén, mik bújnak meg a leveleken, a fűszálak között. Felfedezőútjaink alapján megalkotjuk saját varázslatos kertjeinket, amiket valós és képzeletbeli lényekkel népesítünk be. Festünk, rajzolunk, színes papírokkal dolgozunk.
  Lehetséges helyszínek: Gesztenyés-kert, Városmajor, Budai Arborétum, Barabás-Villa.
   
  5. Állatsereglet | augusztus 22-26.
  Vezetik:
    (szervezés alatt)
  Csodálatos állatok és képzeletbeli lények bujkálnak körülöttünk! Útra kelünk, hogy minél többet megtaláljunk: rajzolunk, festünk, vágunk, építünk és a hét végére egy egész állatsereglettel megyünk haza. a sokféle élménnyel a képi gazdagság, a részletekre való odafigyelés és a képzelet fejlesztése a cél.
   
   
  • Művészeti foglalkozások

   
  JELENTKEZÉSI LAP letölthető:  doc  pdf
   
   
  1. Díszítővésnök workshop (18+)
  A díszítő-vésés alapfogásainak elsajátítása. Elkészítjük saját vésőszerszámainkat, azaz csiszoljuk, polírozzuk és nyelezzük azokat. Gyakorló lemezeken egyeneseket szúrunk, kört és hullámvonalat alakítunk. A következő alkalommal már barokk mintákat vésünk, majd a bolvésővel további minták vésését gyakoroljuk. A harmadik szombati nap feladata, a falcvéső csiszolásának és használatának elsajátítása lesz. Max: 9 fő.
  Vezeti: Hideg Anikó díszítővésnök
  június 4., 11., 18. | 3 hét - szombatonként | 9:30-18h
  Részvételi díj: 58 000 Ft szerszám és anyagköltséggel / 3 x 8 óra 
   
  2. Történetmesélés képekkel (10-14 éves korig)
  Illusztrációs, kreativitást fejlesztő foglalkozás gyerekeknek. Célunk a hét során a vizuális kommunikációs alapok felfedezése játékos gyakorlatokon keresztül. Elszakadunk a látvány utáni ábrázolástól és a hangsúlyt a szabad alkotásra helyezzük.
  Vezeti: Erdélyi Sarolta tervezőgrafikus
  június 20-24. | 10-13h Részvételi díj: 22 000  Ft / hét / 5x3 óra
   
  3. A francia rokokó különleges világa (10+)
  Minden, ami a rokokó! Megismerkedünk a 300 évvel ezelőtti francia rokokó, azaz az arisztokrácia művészetének látványos forma- és színvilágával, legérdekesebb megnyilvánulásaival, a finom pasztell színvilágától a díszítőmotívumokon át a pazar és hivalkodó, de annál kényelmetlenebb öltözetekig. Pasztellképet készítünk rokokó díszítéssel, korstílus ihlette női öltözéket és frizurakölteményt tervezünk, legyezőt festünk és illusztráljuk a rokokó hazai költőjének, Csokonainak egyik művét.
  Vezeti: Füleki Zsuzsa képzőművész
  június 20-24. | 10-13h Részvételi díj: 18 600 Ft / hét / 5x3 óra
   
  4. Rajzolás látvány után (12+)
  Rajz kezdőknek és haladóknak, felfedezőknek és újra-alkotóknak. A megfigyelés pontosságától az ábrázolás képi eszközeinek megtalálásáig.
  Vezetik
  Kováts Borbála képzőművész | június 20-24. | 10-13h
  Füleki Zsuzsa képzőművész | július 4-8. | 10-13h
  Gallov Péter képgrafikus | augusztus 22-26. | 10-13h
  Részvételi díj: 18 600 Ft / hét / 5x3 óra 
   
  5. Kerti rajz-festés (12+)
  Rajzolás és festés kezdőknek is, az iskola árnyas, zöld kertjében, a csendélettől a portréig.
  Vezeti: Gallov Péter képgrafikus
  június 20-24. | 10-13h
  június 27-július 1. | 10-13h
  Részvételi díj: 18 600 Ft / hét / 5x3 óra 
   
  6. Grafikai és illusztrációs alapok (14+)
  Mit jelent a grafikai tervezés? Bepillanthatsz a tervezőgrafika szakmai alapjaiba, gondolkodásmódjába, ismerkedhetsz a grafika és az illusztráció néhány izgalmas eszközével. Ajánljuk a nyári kurzust művészeti iskolába felvételizőknek tervezői feladatokra való gyakorlásként, pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak a szakmával való ismerkedésként. Minden nap egy új grafikai feladattal és látványos technikával ismerkedhetsz meg!
  Vezeti: Ulrich Sára tervezőgrafikus
  június 20-24. | 10-13h
  Részvételi díj: 22 000 Ft / hét / 5x3 óra
   
  7. ÖTVÖS GYAKORLAT – öntőforma készítése (18+)
  Ötvös gyakorlatot szervezünk sokszorító eljárás elsajátítására, viaszfaragással és mintázással kialakított tárgyak sokszorosításához szolgáló technika megismerésére. Negatív szilikon forma elkészítése lesz a hét feladata, műgyanta, beton, viasz öntésére.
  Vezeti: Maczák Gabriella ötvös, aranyműves
  június 20-24. | 10-14h
  június 20-24. | 16-20h
  Részvételi díj: 40 000 Ft anyagköltséggel / hét / 5x4 óra / max: 9 fő
   
  8. Színvilág (14+)
  A színek ott vannak mindenütt. Életet adnak a láthatónak, örömet szemeinknek. Titkukat csendben őrzik. Ha kérdezzük őket, megnyílnak... Hát kérdezzük! Festés látvány után. 
  Vezeti: Lelkes A. Gergely festőművész
  június 20-24. | 17-20h
  Részvételi díj: 18 600 Ft / hét / 5x3 óra 
   
  9. Adobe Illustrator (14+)
  A grafikai tervezésnek mára már elengedhetetlen kelléke az Adobe Illustrator. Ismerkedj meg ennek a profi vektoros programnak az alapjaival és lehetőségeivel.
  Vezeti: Gadácsi Tibor grafikus szaktanár
  június 20-24. | 16-19h
  Részvételi díj: 32 000 Ft /hét / 5x3 óra
   
  10. Festés a szabadban (16+)
  A modell és a kert színeinek ábrázolása újszerű összefüggésekben. Vizesbázisú festékek (tus, akvarell, tempera, akril stb.) technikai lehetőségeinek és a festőeszközök eddig, talán ismeretlen tulajdonságainak megismerése.
  Vezeti: Füzes Gergely festőművész
  június 20-24. | 16-20h
  június 27-július 1. | 16-20h
  Részvételi díj: 26 000 Ft / hét / 5x4 óra
   
  11. Dzsungel (6-12+)
  Kalandozunk a papírdzsungel sűrűjében, fölfedezzük színpompás világát. Életre keltjük a fák sűrűjében és a trópusi virágok között rejtőző állatokat. Összebarátkozunk a majmokkal, megszelídítjük a kígyókat és meghallgatjuk a kolibrik hangját.
  Vezeti: Fábián Noémi képzőművész, a MOME tanára
  június 27-július 1. | 10-13h Részvételi díj: 18 600 Ft / hét / 5x3 óra
   
  12. Fekete-fehér és a kék (10+)
  Kísérletezünk néhány fekete-fehér képalkotó művészi technikával (tus, kréta, tempera-akril, filc), de mindig megtaláljuk, hogy hová tehetünk egy kis kéket. A művészettörténeti korok néhány ide vonatkozó alkotását, azok tematikáját tanulmányozva alkotunk fekete-fehér képeket a 3. színünkkel fűszerezve. Téma lesz a sakk, a kalligráfia (betűrajz), a japán tusképek, Vasarely dekoratív képei, valamint az árnyképek. Készítünk fekete alapra fehér képet, amit kékkel gazdagítunk, megtudhatjátok hogyan!
  Vezeti: Füleki Zsuzsa képzőművész
  június 27-július 1. | 10-13h
  Részvételi díj: 18 600 Ft / hét / 5x3 óra
   
  13. Utazás a divat körül (10+)
  Ha érdekel az öltözködés és szeretnéd tudni, mitől és hogyan lesz divatos egy viselet, akkor köztünk a helyed! A kezdőknek ajánlott divatrajzos programon lehetőséged lesz ruhák, kiegészítők és textilminták tervezésére változatos rajzi eszközökkel. Megismerheted az alakrajzolás alapjait, az emberi test arányaihoz viszonyítva a modellrajzolás technikáját. Egyiptomtól kezdve Japánon és Indián keresztül beutazzuk a világot, hogy megnézzük a távoli kultúrák hatását napjaink öltözködésére.  Közben megismerkedsz a szakma alapfogalmaival, beszélgetünk fenntartható divatról, stílusirányzatokról, és természetesen a tervezők és a modellek munkájáról, műhelytitkokról.
  Vezeti: Dévai Zsófia divattervező
  június 27-július 1. | 10-13h Részvételi díj: 18 600  Ft / hét / 5x3 óra
   
  14. Rajz és illusztráció (12+)
  Végigjárjuk az utat a látványrajztól az illusztrációig. Egyszerű beállítások megrajzolásával kezdünk, majd megvizsgáljuk, milyen mese rejlik az adott látványban. A saját történetek vizuális elmesélése közben egyéni illusztrációs stílusunkat is kiforraljuk: hogyan tehetjük kifejezőbbé a színeket, hogyan hangsúlyozhatjuk mondanivalónkat a formavilág átírásával, és milyen eszközkezelés illik egy-egy hangulat ábrázolásához.
  Vezeti: Morvay Zsófia tervezőgrafikus
  június 27-július 1. | 10-13h
  Részvételi díj: 18 600 Ft / hét / 5x3 óra
   
  15. Olajfestés – csendélet és portré (14+)
  Festői kifejezésmódok megtalálása csendélet és portré ábrázolásában, velencei terpentinnel. Művészettörténeti példák segítségével betekintést nyerünk a portréfestés sokszínűségébe.
  Vezeti: Breznay András festőművész
  június 27-július 1. | 10-14h
  Részvételi díj: 26 000 Ft / hét / 5x4 óra
   
  16. Ékszerkészítés alapjai (14+)
  Ismerkedés az ötvösség alapjaival, az ötvös-technikákkal. Ékszerek, apró tárgyak készítése fémek és természetes anyagok felhasználásával. Minden nap más-más módon készítünk tárgyakat, megtanuljuk a fémalakítás csínját-bínját.
  Vezeti: Maczák Gabriella ötvös, aranyműves
  június 27-július 1. | 10-14h
  június 27-július 1. | 16-20h
  Részvételi díj: 40 000 Ft / hét / 5x4 óra / max: 9 fő
   
  17. Ízek, illatok, felületek (14+)
  Stílus- és ábrázolástechnikai gyakorlatok. Tárgyak, anyagminőségek, felületek, fizikai állapotok ábrázolásának lehetőségeit kutatjuk, az ábrázolás funkcióit tanulmányozzuk a különböző képalkotói folyamatokban. Az érzékszerveinkkel észlelt tulajdonságok (anyag, állag, állapot / tapintás, ízlelés, szaglás) felerősítésének vizuális lehetőségeit keressük.
  Vezeti: Fábián Noémi képzőművész, a MOME tanára
  június 27-július 1. | 17-20h
  Részvételi díj: 18 600  Ft / hét / 5x3 óra 
   
  18. Japán hatás a divatban – brandépítés (13+)
  Japonaiserie – a francia kifejezés meghatározza a japán művészet hatását és befolyását az egész nyugati kultúrára. Japán 1850-60-as évekbeli „megnyitása” máig ható egzotikus megújulást eredményezett. A haladóknak ajánlott kurzuson a tradicionális és kortárs japán öltözködés, a hagyományos textilminták és kintsugi művészete adják az inspirációt a saját márkakollekciód megálmodásához. Lehetőséged lesz ruhák, kiegészítők és textilminták tervezésére változatos rajzi eszközökkel. Elsajátíthatod az alakrajzolás alapjait, az emberi test arányaihoz viszonyítva a modell alkat nyújtott rajzolásának technikáját. Találkozol a szakma alapfogalmaival, beszélgetünk a fenntartható divatról, különböző stílusirányzatokról, és természetesen kortárs japán tervezők kollekcióiról. 
  Vezeti: Dévai Zsófia divattervező
  június 27-július 1. | 17-20h
  Részvételi díj: 18 600 Ft / hét / 5x3 óra
   
  19. Kerülőutakon – olajfestés (14+)
  Áttünések-átfedések. Az önkifejező színes felületek és a téma kölcsönhatása. Először a színes felületek kialakítását kezdjük meg, utána a téma kibontását, a csendélet, portré megfestését. Így többet tudhatunk meg magunkról, ha engedjük, hogy a festék anyaga megelevenedjen a kezünk alatt. Inspirációs vetítések, magyarázó képi példák. Az akril- és olajfestés technikai lehetőségei, reális- és elvont kifejezésmódok.
  (A szükséges alapfelszerelés leírása a recepción).
  Vezeti: Breznay András festőművész
  június 27-július 1. | 16-20h
  Részvételi díj: 26.000 Ft / hét / 5x4 óra 
   
  20. 3D grafika (14+) 
  3D modellezés a Maxon Cinema 4D számítógépes programmal. Gyors és könnyen kezelhető alkalmazás, a magas szintű, sokféle felhasználási lehetőséget nyújtó 3D grafikák készítésére.
  Vezeti: Gadácsi Tibor grafikus szaktanár
  június 27-július 1. | 16-19h
  Részvételi díj: 32 000 Ft / hét / 5x3 óra 
   
  21. Grafika – papírmetszet és linó készítése, nyomtatás (13+)
  Hibridállatok, növényi motívumok vagy akár húsevő növények rajzolása, metszetek készítése, egyedi tervek, fantázia alapján. Ismerkedés a sokszorosító grafika lehetőségeivel.
  Vezeti: Gallov Péter képgrafikus
  július 4-8. | 10-13h
  Részvételi díj: 22 000 Ft / hét / 5x3 óra / max: 12 fő
   
  22. „Plein air” – kültéri színes benyomások festő szemmel (14+)
  Kit ne varázsolna el a szabadban a szórt fény és reflex színek által teremtett különleges látvány? A látványt, a figurát ezúttal inspirációs forrásként használjuk a különböző festészeti folyamatok kipróbálásához.
  Vezeti: Appelshoffer Péter festőművész, a Kaposvári Egyetem adjunktusa
  július 4-8. | 10-13h
  Részvételi díj: 18 600 Ft / hét / 5x3 óra
   
  23. A temperafestés technikájának lehetőségei (14+)
  A színek bátor használatának újratanulásához a festészet kiemelkedő alkotásait hívjuk segítségül. Egy-egy kiválasztott mű inspirációjával, átformálásával maivá, egyedivé tesszük képeinket, miközben számos technikai tapasztalatot szerzünk.
  Vezeti: Breznay András festőművész
  július 4-8. | 10-14h
  Részvételi díj: 26 000 Ft / hét / 5x4 óra
   
  24. Az avantgárd története a gyakorlatban (16+)
  Stílusgyakorlatok festői tanulságokkal. AVANTGÁRD. Ez a szó, és ami mögötte van, mindmáig megtartotta frissességét és lendületét. A lázadás művészete egy fenekestől felfordult világ művészete. A XX. század első felében új esztétika csírázott ki a teljesen szabad művészi önkifejezés talajából. Vadak, expresszív lelkek, dadaista nihilisták, konstruktőr kubisták, absztrakt álmokat álmodók és forradalmi geométerek teremtettek új világokat. Fedezd fel az avantgárd festészet történetét a gyakorlatban! Izgalmas művészettörténeti bevezetés után még izgalmasabb műhelymunka öt este.
  Vezeti: Balla Lajos festőművész, művészettörténet tanár
  július 4-8. | 17-20h
  Részvételi díj: 18 600 Ft / hét / 5x3 óra
   
  25. Képregény és illusztráció (8-14 éves korig)
  Valós történetek és elképzelt világok megjelenítése játékosan, a grafika eszközeivel. Kis elmélet és a képregény története röviden.
  Vezeti: Lerch Péter tervezőgrafikus
  augusztus 22-26. | 10-13h
  Részvételi díj anyagköltséggel: 22 000 Ft / hét / 5x3 óra
   
  26. Olajfestés – kint és bent (14+)
  Figuraábrázolás a tér mélységében, ellenfényben és homályosítva. A közel-távol művészi megjelenítését ebben a programban is művészettörténeti példák segítik.
  Vezeti: Breznay András festőművész
  augusztus 22-26. | 10-14h
  Részvételi díj: 26 000 Ft / hét / 5x4 óra